Advertentie

Oostenrijk VignetMogelijk ga je naar Innsbruck met de auto en dan is het goed om alles over het Oostenrijk Vignet te weten. Waar heb je het vignet nodig? Waar koop je een vignet? Hoe werkt het? Lees hier alles over het vignet voor de snelweg in Oostenrijk.

Vignet direct bestellen? Klik hier.

Oostenrijk Vignet

Kopen

Oostenrijk Tolweg VignetWanneer je naar Innsbruck gaat met de auto, vanuit Nederland of vanuit je vakantieadres in Oostenrijk, dan wil je waarschijnlijk snel ter plaatse zijn. De binnenwegen kan je prima rijden zonder vignet maar als je snel naar Innsbruck over de A12 wil, dan heb je een vignet nodig. Deze tolwegen waar een vignet nodig is worden met borden aangegeven zoals op de foto links.

Kosten

Wat kost een Oostenrijk vignet? Bekijk de onderstaande tabel wat elk vignet kost voor een auto of motor.

Tarieven 2022
Voertuig 10-daags 2-maanden jaar
Auto (max 3.5t) €9,90 €29,00 €96,40
Motor €5,80 €14,50 €38,20

Tarieven zijn meestal geldig tot eind van het jaar waarna ze meestal wijzigen.

Waar kopen

Waar koop je een Oostenrijk Vignet? Je kan een vignet op veel plaatsen kopen en afhankelijk van je behoefte. Ga je naar Tirol? Dan kan je zelfs zonder een vignet prima een paar dagen/weken rondrijden. Je kan de vignetten bij de Oostenrijkse grens kopen, langs de Duitse autobahn en op diverse plaatsen in Oostenrijk zoals bij een benzinepomp of postkantoor. Eventueel kan je voor vertrek al een vignet kopen bij de webwinkel van de ANWB of bij de ASFiNAG.

Wanneer nodig

Wanneer heb je een Oostenrijk vignet nodig?Wanneer heb je een vignet nodig? Je dient in Oostenrijk in het bezit te zijn van een autobahn vignet als je gebruik maakt van snelwegen (A-wegen) en enkele autowegen (S-wegen, S1 en B302). Klik op de afbeelding rechts en bekijk de kaart van ASFiNAG.

Sticker & Digitaal

Tegenwoordig kan je naast een ouderwetse sticker ook een digitaal vignet kopen. De ouderwetse geplakte sticker moet aan een aantal eisen voldoen.

  • Niet meer dan twee stickers op een voorraam
  • Linksboven of onder de achteruitkijkspiegel op het voorraam plakken
  • Met de motor? De sticker moet goed zichtbaar geplakt worden op vaste onderdelen, zoals de tank of het windscherm, van de motor.

Oostenrijk Vignet op voorraam

Een digitaal vignet koop je via de Nederlandse webwinkel ANWB, via ASFiNAG of hun app Unterwegs. Hierbij wordt je kenteken aan je vignet gekoppeld in een centrale database. De prijs en geldigheid is voor zowel de sticker als het digitale vignet gelijk.

Let op: een digitaal vignet wordt pas na 18 dagen geactiveerd en kan nog 14 dagen geannuleerd worden. Wanneer je spontaan naar Oostenrijk gaat is deze versie dus ongeschikt. Koop dan een normale sticker en plak deze op je voorraam.

Geldigheid

Het 10-daags vignet is tien opeenvolgende dagen geldig. Hiervoor worden gaatjes in de randen van de sticker geknipt. Is 10 juli de eerste dag dat je het vignet gebruikt dan is 19 juli de laatste dag dat het vignet geldig is.

Het 2-maands vignet is vanaf de eerste dag exact 2 maanden geldig. Bijvoorbeeld vanaf 4 juli tot en met 3 september.

Het jaarvignet is niet alleen een heel kalenderjaar geldig maar ook de maand december ervoor en de maand januari erna. Het jaar vignet is dus 14 maanden geldig.

Uitzonderingen

Er zijn op dit moment enkele uitzonderingen. De onderstaande trajecten zijn sinds 2019 tolvrij.

  • A 1 Westautobahn tussen de grens aan Walserberg en knooppunt Salzburg Nord
  • A 12 Inntalautobahn tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd
  • A 14 Rheintal/Walgau Autobahn tussen de grens bij Hörbranz und het knooppunt Hohenems
  • A 7 Mühlkreis Autobahn tussen knooppunt Hafenstraße und knooppunt Urfahr bij Linz
  • A 26 Linzer Autobahn

Controle

Oostenrijk Tolweg VignetHoe controleren ze vignet in Oostenrijk? Er wordt gecontroleerd met camera’s. Bij het betreden van een tolweg wordt dit ook aangegeven zoals op de foto rechts. Onder het bord een link, naar de website van ASFiNAG, met meer informatie ook privacy. Plak de stickers dus goed volgens de regels op je voertuig. Een boete voor het verkeerd plakken van een sticker, bijvoorbeeld met plakband, of zonder sticker op de snelweg rijden, kost je al snel enkele honderden euro’s.

Tips

Kufstein & Tirol

Ga je via Kufstein de grens over naar Oostenrijk? Veel bekende plaatsen als Kitzbühel, Kirchberg in Tirol en Mayrhofen zijn prima te bereiken via de binnenwegen. Dit is zeker een handige optie als je twee weken naar Oostenrijk op vakantie gaat. Je kan dan op de vierde dag een 10-daags vignet kopen.

Navigatie

Overweeg je om naar Oostenrijk te gaan zonder vignet? Zorg dat je navigatie tolwegen vermijdt.

Bevestigen

Hoe moet je het Oostenrijk Vignet bevestigen? Bekijk het onderstaande filmpje van de ASFiNAG voor heldere informatie over het vignet en hoe je hem moet bevestigen.

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Innsbruck stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Advertentie