Advertentie

Ingang van de Hofkirche in InnsbruckAan de rand van de Altstadt in het centrum van Innsbruck vind je een bijzondere kerk. De Hofkirche, of Hofkerk, werd tussen 1553 en 1563 gebouwd en heeft erg bijzonder interieur.

Hofkirche (Hofkerk)

De Hofkirche (Hofkerk) in InnsbruckDe Hofkirche in Innsbruck is een gotische kerk aan de rand van de Altstadt. De kerk werd tussen 1553 en 1563 gebouwd in opdracht van keizer Ferdinand I. De kerk is gebouwd ter ere van keizer Maximiliaan I, de grootvader van keizer Ferdinand I. Bij aanvang was het al de bedoeling dat in de kerk een praalgraf zou komen voor keizer Maximiliaan. Erg bijzonder in de Hofkirche is de verzameling zwarte bronzen beelden rond het praalgraf.

Twee beelden naast het hoogaltaar in de Hofkirche in InnsbruckHet hoogaltaar is tussen 1755 en 1758 gebouwd en ontworpen door de hofarchitect Niklaus von Pacassi. De twee loden beelden naast het hoogaltaar zijn gemaakt door de beeldhouwer Balthasar Ferdinand Moll.

Grafmonument

Het meest opvallende en bijzondere aan de Hofkirche is tombe van keizer Maximiliaan in het midden van de kerk. De tombe zelf is leeg want Keizer Maximiliaan I is bijgezet in de hofkapel van Wiener Neustadt. Rond het grafmonument staan 28 grote bronzen beelden. Gedurende zijn leven had keizer Maximiliaan zelf opdracht gegeven voor de tombe. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het in de Joriskapel van het slot in Wiener Neustadt kwam te staan. Het werd alleen nooit afgemaakt.

Keizer Ferdinand I liet het praalgraf van zijn opa verplaatsen naar Innsbruck en plaatste het in de Hofkirche welke speciaal hiervoor was gebouwd. De tombe, zoals hij tegenwoordig in de Hofkirche staat, is uit eindelijk door Ferdinand II in 1584 afgerond. Bekijk de onderstaande foto’s van het praalgraf van keizer Maximilaan I.

Zilveren Kapel

Zilveren kapel in de Hofkirche in InnsbruckRond 1578 heeft Ferdinand II voorzijn vrouw Philippine Welser en zichzelf een grafkapel als aanbouw laten maken. In deze Zilveren Kapel (Silberne Kapelle) liggen de keizer en zijn vrouw begraven. Deze zilveren kapel is vernoemd naar het altaar dat bestaat uit zwart hout en zilverbeslag. In het midden van de kapel staat een zilveren Madonna (Silbermadonna) met daaromheen verschillende zilveren symbolen. In de kapel zie je tevens het harnas van keizer Ferdinand II in geknielde houding richting het hoofdaltaar.

Andreas Hofer

Hofkirche Andreas HoferIn de kerk is sinds 1823 ook verzetsstrijder Andreas Hofer bijgezet. Andreas Hofer is een lokale legendarische held. Hij leidde enkele duizenden manschappen in de strijdt tegen een overmacht aan troepen van Napoleon. Naast Andreas Hofer zijn ook ander verzetsstrijders als Joachim Haspringer, Kajetan Sweth en Josef Speckbacher in de Hofkirche bijgezet.

Entree

Hofkirche ingangWil je de Hofkirche bezoeken? Je koopt de toegangskaarten in het Tiroler Volkskunstmuseum, combinatie tickets zijn ook mogelijk. Bekijk hieronder de toegangsprijzen voor alleen de Hofkirche. Heb je ook in de Hofburg bezocht? Met je entreekaart krijg je hier korting.

Prijs
Volwassenen (16 t/m 59) € 8,00
Senioren (60 t/m 99) € 6,00
Studenten (met ID) € 6,00
Kinderen (6 t/m 18) Gratis
Kinderen (t/m 5 jaar) Gratis

Heb je een Innsbruck Card? Dan is toegang tot de Hofkirche inbegrepen. Op vertoon van de City Card krijg je bij de kassa de toegangskaarten.

Openingstijden

De Hofkirche is het gehele jaar geopend. Bekijk de onderstaande tabel voor de openingstijden.

Dagen Openingstijden
Jan – dec ma – za 9:00 – 17:00 uur
Jan – dec zon- en feestdagen 12:30 – 17:00 uur

Parkeren

De Hofkirche staat aan de rand van de Altstadt van Innsbruck met enkele parkeergarages in de buurt. Je kan eventueel gebruik maken van Parkhause Innsbruck of de Congressgarage. Vanuit beide garages is het minder dan 5 minuten lopen naar de Hofkirche.

Adres

Je vindt de Hofkirche met de zilveren kapel aan de rand van de Altstadt van Innsbruck pal naast het Tiroler Volkskunstmuseum.

Adres: Universitätsstraße 2, 6020 Innsbruck, Oostenrijk


Route en kaart naar de Stadstoren. Klik hier om te navigeren in Google Maps.

Foto’s

Bekijk hieronder enkele foto’s van de Hofkirche in Innsbruck, Oostenrijk

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Innsbruck stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Advertentie