Advertentie

Triumphpforte InnsbruckIn het zuidelijke deel van het centrum van Innsbruck vind je een bijzondere Triomfpoort. Deze Triumphpforte, zoals hij in Innsbruck heet, is een bijzonder bouwwerk met Romeinse bogen, tussen het moderne leven en de bergen op de achtergrond.

Triomfpoort

In het centrum van Innsbruck, aan zuidelijke kant van de Maria-Theresien-Straße, kom je een enorme triomfpoort tegen. Deze Triumphpforte, zoals hij in het Duits genoemd wordt, werd in 1765 gebouwd in opdracht van keizerin Maria Theresia. De aanleiding voor de bouw van deze enorme poort was het huwelijk, op 5 augustus 1765, van haar tweede zoon aartshertog Leopold en de Spaanse prinses Maria Ludovica. Hoewel de aanleiding voor de bouw het huwelijk was kreeg de poort later ook een plechtige betekenis want tijdens de huwelijksfeesten stierf Franz Stephan von Lothringen, de echtgenoot van keizerin Maria Theresia, op 18 augustus 1765.

De beide kanten van de poort zijn versierd met reliëfs en sculpturen waarmee de geschiedenis van de keizerlijke familie wordt uitgebeeld. Oorspronkelijk was de boog een deel van de stadsmuur maar later werd het meer een keizerlijk monument door het toevoegen van de versieringen.

De Triumphpforte staat midden op een drukke kruising, pas hierdoor op met fotograferen! Het verkeer gaat vlak langs en zelfs door de boog. Rond de boog zijn enkele terrassen te vinden waar je onder het genot van een drankje naar de boog kan kijken.

Betekenis

De triomfpoort toont aan beide kanten sculpturen en reliëfs maar wat betekenen al deze kunstwerken en afbeeldingen op de Triumphpforte?

Zuidelijke kant

Wanneer je de zuidelijke kant van Triumphpforte van dichtbij gaat bekijken dan zie je sculpturen en reliëfs van de viering van het keizerlijke huwelijk, tussen Leopold en Maria, zien.

Triomfpoort InnsbruckBovenkant

Bovenop de triomfpoort wordt een ovale reliëf, met de afbeelding van Frans I Stefan en Maria Theresia, vastgehouden door een beschermengel aan de linkerkant en een figuur van voorzienigheid aan de rechterkant.

Midden

Het middelste deel toont in het midden het huwelijk van Leopold en Maria op het liefdesaltaar terwijl hymenaeus, de Griekse God van het huwelijk, de fakkel aansteekt.

Boven de twee zuilen, aan weerszijden van de centrale poort, is links de hoed van de Oostenrijkse aartshertog met de Orde van het Gulden Vlies te zien en rechts de Boheemse Wenceslaskroon met de Hongaarse Orde van Sint-Stefanus, geschonken door Maria.

Triomfpoort Innsbruck

Poorten

Boven de linker zijpoort zie je een profiel van het bruidspaar. Boven de rechter zijpoort een afbeelding van de twee zussen van de bruidegom, aartshertogin Maria Anna en aartshertogin Maria Christine, die in 1765 bij hem waren.

Triomfpoort InnsbruckNoordelijke kant

Wanneer je de noordelijke kant van de Triumphpforte van dichtbij gaat bekijken dan zie je een eerbetoon aan het leven van keizer Frans I Stefan.

Bovenkant

Bovenop de noordelijke kant van de Triumphpforte staan twee beelden naast een portretmedaillon van keizer Frans I Stefan. Het linker beeld is onsterfelijkheidsfiguur wat een gouden sterrenkrans boven het medaillon van keizer Frans I Stefan houdt. Het rechter beeld stelt Saturnus voor die zich met een gouden zeis rouwend wegdraait als symbool van de dood.

Midden

Het middelste deel van de noordelijke kant van de Triuphpforte stelt rouwende wezen van de kunst en de wetenschap voor.

Triomfpoort Innsbruck

Poort

De poorten van de noordelijke kant tonen familieleden van keizer Frans I Stefan. Boven de rechter zijpoort hangt een afbeelding Maria Theresia. Aan de binnenkant van de middelste poort hangen afbeeldingen van hertogin Karoline von Lothringen en hertog Karl von Lothringen, de broer van keizer Frans I Stefan. Boven de linker zijpoort hangt een afbeelding van keizer Joseph II, de oudste zoon van Frans I Stefan.

Entree

De Triomfboog staat op een openbaar plein en daarom gratis te bezichtigen.

Openingstijden

Er zijn geen openingstijden om de Thriumphpforte te bezichtigen. Het bouwwerk staat op een openbaar plein in het zuidelijke deel van de Altstadt van Innsbruck waar je dagelijks, dag en nacht kan rondlopen.

Parkeren

In de buurt zijn enkele parkeergarages te vinden. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parkgarage Touristcenter maar Tourist Center Garage en Parkgarage Landhausplatz zijn eveneens erg dichtbij. Je kan de auto trouwens ook dichtbij langs de straat parkeren en een ticket kopen.

Adres

Je vindt de Thriumphpforte in het zuidelijke deel van de Altstadt van Innsbruck. Het adres van de Thriumphpforte is: Leopoldstraße,  6020 Innsbruck.


Route en kaart naar de Thriumphpforte. Klik hier om te navigeren in Google Maps.

Foto’s

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Innsbruck stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

 

Advertentie