Advertentie

In het noorden van de Altstadt staat de St. Jakobskathedraal (Duits: Dom St. Jakob) of makkelijker de Dom van Innsbruck. Deze grote kathedraal torent hoog boven de stad uit.

Dom van Innsbruck

Dom van Innsbruck

Kansel in de Dom van InnsbruckDe geschiedenis van de St. Jakobskathedraal gaat ver terug. De eerste verwijzingen naar de kerk zijn al van voor de 12 eeuw. Sinds die tijd is de kerk al meerdere keren opnieuw opgebouwd. Zo was er in 1689 grote schade na een aardbeving en ook bij een luchtaanval in december 1944 was er zeer veel schade. In het verleden is er ook veel waterschade geweest. Na de tweede wereldoorlog is vrij snel gestart met de wederopbouw die in 1950 is afgerond. Na de oprichting van het bisdom Innsbruck in 1964 is de kerk in de rang van een bisschopskerk verheven.

De Dom van Innsbruck huisvest enkele fresco’s van de broers Cosmas Damian en Egid Quirin Asam. Het hoogaltaar bevat een beeltenis van Maria met Kind van Lucas Cranach de Oudere. De vergulde kansel werd gebouwd door Grafmonument Maximiliaan III van Oostenrijk in de Dom van InnsbruckNikolaus Mills in 1724. Deze vergulde kansel wordt ondersteund door de goddelijke deugden: Hoop (engel met anker), Geloof (engel met kruis) en Liefde (engel die naar hart wijst).

In de Dom bevindt zich ook het grafmonument van  Maximiliaan III van Oostenrijk. Let hierbij vooral op de gedraaide zuilen met planten, slakken, vogels en sprinkhanen. Bovenop zie je de vorst knielen met een staande gestalte van Sint-Joris. De vorst wordt bij de schouder gehouden door Sint-Joris met aan zijn voeten een draak. Sint-Joris was tot 1772 de patroonheilige van Tirol. Sinds 2005 is Sint-Joris de tweede patroonheilige van Tirol naast Sint-Jozef.

Klokken

De klokken van de Dom van Innsbruck zijn een vermelding waard. Zo hangt hier de Mariahilfeklok uit 1846. Dit is de op een na grootste klok van Tirol en gegoten door Grassmayr in Innsbruck. Het overige klokkenspel is gegoten door Eijsbouts een Nederlandse klokkengieterij. Dit klokkenspel bestaat uit 48 klokken en weegt in totaal 4.100 kg. Het is hiermee het grootste klokkenspel van Oostenrijk.

Orgel

Orgelgalerij in Dom van InnsbruckIn de westelijke galerij, boven de hoofdingang, vindt je het grote orgel. Dit orgel is tussen 1998 en 2000 gebouwd in de orgelkast die stamt uit 1725. Bij de bouw van het orgel is het originele pijlmateriaal gebruikt. Het orgel heeft 57 registers en 3729 pijpen.

Entree

Een bezoek aan de Dom van Innsbruck is gratis. Wilde foto’s maken? Dan betaal je bij een automaat aan de ingang slecht één euro.

Openingstijden

Wil je de Dom van Innsbruck bezoeken? Bekijk hiervoor de onderstaande openingstijden.

Periode Dagen Openingstijden
Mei – okt ma – za 10:15 – 18:30 uur
Mei – okt zo & feestdagen 12:00 – 18:30 uur
Nov – apr ma – za 10:15 – 19:30 uur
Nov – apr zo & feestdagen 12:30 – 19:30 uur

Parkeren

De Dom van Innsbruck staat in het noorden van de Altstadt. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn de Congressgarage en Parkhaus Innsbruck. Vanuit beide garages ben je in enkele minuten bij de Dom van Innsbruck.

Adres

Je vindt de Dom van Innsbruck in het noorden van de Altstadt van Innsbruck.

Adres: Dompl. 6, 6020 Innsbruck, Oostenrijk.


Route en kaart naar de Dom van Innsbruck. Klik hier om te navigeren in Google Maps.

Foto’s

Bekijk hier onder enkele foto’s van de Dom van Innsbruck.

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Innsbruck stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Advertentie